Neem een kijkje bij

onze kleine NOORSE BOSvolkjes

KITTENNIEUWS: Op 13 februari jl. heeft onze Ronya vier prachtige katertjes en een mooie blauw tortie poesje op de wereld gezet. Alle vijf groeien goed en Ronya is er heel blij mee. Krist, Kaz, Kari en Kjell hebben straks hun nieuwe thuis gevonden. Kalle blijft bij ons. Op 17 april is het vijftal voor het eerst bij de dierenarts op bezoek geweest. Alle vijf zijn helemaal goedgekeurd en hebben hun chip en eerste enting gehad!

Wanneer wij kittens hebben en je hebt belangstelling voor een kitten van ons dan vinden wij het volgende belangrijk: 

Een kitten kies je als huisdier. Het krijgt aandacht, een dierenvriendje, goede voeding en medische zorg als dit nodig is. Een Noor is een actieve kat. Het is belangrijk dat de kat de ruimte heeft om te spelen. Ook zijn ze graag buiten. Om te spelen in een ren of afgezette tuin vinden ze  heerlijk. Wij vinden het belangrijk dat een Noor die van ons komt, veilig buiten kan spelen. In een heel enkel geval wonen de nieuwe eigenaren zo vrij buitenaf, dat een kat vrij rond kan lopen. Dit wordt dan ook besproken bij een kennismaking. Hopelijk wordt het kitten een jaar of 15.  En is het een jaar of 15 een maatje voor je of voor het gezin. Het kitten blijft in elk geval 13 weken bij de moeder. We zien dat het ene nestje er eerder aan toe is om te verhuizen dan het andere. Soms is de moederpoes er dan ook wel klaar mee. De kittens groeien op in huis. Zo wennen ze aan alle huiselijke geluiden, onze andere Noren en onze hond. Zelf vinden wij het belangrijk om ze veel in de handen te nemen, met ze te spelen en te socialiseren. De kittens worden meerdere keren ontwormd, gechipt, 2x gevaccineerd en krijgen naast hun stamboom en dierenpaspoort ook voeding, speeltjes en een geurdekentje mee. Op de contactpagina kun je vinden hoe je met ons in contact kunt komen. Bij een klik van beide kanten, ben je van harte welkom om kennis te komen maken!

Hieronder vind je fotocollages van onze eerdere nestjes. In 2011 werd ons eerste nestje geboren. 

lijn onder foto's

Kari, Kjell, Krist, Kaz en Kalle zijn op 13 februari 2024 geboren! Vier katertjes en één poesje. Ronya is weer een TOP-moeder, ze geniet, maar voedt ook al echt op. Uffe, kater van Cattery Yjovi is de vader van dit nestje. Mooi om te zien dat het ‘silver’ dat de vader heeft, bij alle kittens tevoorschijn is gekomen. Inmiddels zijn ze 9 weken en zijn ze ook bezig om de hele woonkamer te verkennen. Het is een heerlijk stel. De grote krabpaal wordt al verkend en er wordt heerlijk gespeeld. Ze hebben enorm veel energie, maar kunnen ook uren slapen. Ze eten brokjes en zijn ook dol op vlees en vis. En, heel fijn, ze waren al heel snel zindelijk. Ronya vertroeteld ze volop, en wij, wij genieten!

Voor alle kittens zijn straks nieuwe thuisjes gevonden. Kari en Kjell verhuizen samen, Kaz komt bij een Norenvriendje van 2 jaar te wonen, Krist bij een Norenmeisje van 1 jaar en Kalle blijft bij ons!

Er zijn dus geen kittens meer beschikbaar!

A nestje
B nestje

Azra, Arwyn en Aiske werden op 27-11-2011, een dag of vijf te vroeg geboren. Ze zijn kittens van Elke en Boromir, die bij Cattery Annakat woonde. Het waren zes kittens. Twee kittens waren duidelijk nog niet af – ze hadden nog geen haartjes – en werden levenloos geboren en Aron hebben we in moeten laten slapen toen het met het openen van de oogjes helemaal fout bleek te zijn. De drie dames waren klein, maar groeiden goed! 

Balder, Biorn, Bowyn en Biyn werden op 10-02-2013 geboren. De moeder is onze Noortje en de vader was Kizzy van Annakat. Het was fijn om te merken dat het met alle vier de katertjes gelijk heel goed ging. Het was een tevreden bosvolkje!

Caja

Caja was echt enig kind! Dochter van Noortje en Boromir. Zij is geboren op 01-02-2014. Tja, als je alle ruimte tijdens de dracht voor je alleen hebt gehad en je hebt daarna ook de melkbar voor je alleen, dan groei je echt gigantisch. Toen zij 7 weken oud was werden de kittens van Silvy geboren. Dat vond ze heel interessant. Caja is sinds kort ons ‘buurmeisje’ geworden. Zij is sprekend haar vader om te zien! 

Duèn, Doutzen, Djoeke, Djinn en Dide werden op 21-03-2014 geboren. De ouders zijn onze Silvy en Noah. Helaas hebben wij al snel afscheid van Dide (donker tortie meisje met blauwe achtergrond) moeten nemen. We waren de dag ervoor met haar naar de dierenarts geweest die van alles deed om haar op te laten knappen. Helaas kreeg zij ’s nachts weer erge pijn. Na een paar minuutjes hard piepen stierf zij in Vincents handen. De andere vier kittens groeiden prachtig en hadden echt veel plezier met elkaar! 

Erben was dan ook weer echt een kitten alleen! Hij is een zoon van onze Noortje en Fons van Yjovi en werd op 20-02-2018 geboren. En een kitten alleen, ja, die groeit als kool. Erben werd de lieveling van veel mensen in Facebook groepen van de Noorse boskat. Hij was echt een ‘snoepie’, zat gezellig op schoot tijdens het eten, super knuffelig. Een geweldig dier. Erben is verhuisd naar mensen waar ook een poezenvriendinnetje voor hem kwam wonen. Zo fijn!

Aangezien Erben maar alleen was geboren, mocht Noortje nog een keer bij Fons logeren. Op 18-12-2018 werden Finn, Fender, Floortje en Fenya geboren. Alle vier met mooie geboortegewichtjes. En toen kwam de lastige keuze: welk poezenmeisje houden we voor de Cattery en als vriendinnetje voor Ronya. Twee beeldschone dametjes. Ronya is wit en aangezien Floortje ook veel wit heeft, hebben we gekozen om Fenya aan te houden. Bijzonder en mooi is het dat wij voor het eerst een odd-eyed kitten hebben: Finn! 

Op 7 mei 2020 is Ronya haar eerste nestje geboren. De vader is Fjolsvid. En zo mooi verschillend, op twee witte na, van kleur. Er was ons al verteld, kittens van Fjolsvid slapen en drinken. Dat klopte. Vijf stuks en ze groeiden als kool. De twee witte kittens hebben ook de BAER-test gehad en zijn beide ook 100% horend! Ze heten: Giem, Grim, Gwyn, Gaia en Gigi!

Op 17 april 2021 zijn de kittens van Fenya en Mingan geboren. Alle zes met keurige geboortegewichtjes. Ze heten: Hilmar, Hymke, Hedvig, Hoyt, Henning en Hydde. Fenya had niet helemaal genoeg melk, we hebben een aantal keren per dag bij geflest. En dat ging goed. En zo knap, alle zes met net een ander kleurtje! Het was even druk, maar ook enorm gezellig! 

Op 27 februari 2022 is het 2e nestje van Ronya geboren. De vader van de kittens is ook deze keer Fjolsvid. Het is ons I-nestje, bij ons werden ze: Ingvar, Ilva, Inse, Iren en Inger genoemd. Ze hadden mooie geboortegewichtjes en ook deze keer kon Ronya het zonder onze hulp aan. De vier witte kittens hebben de BAER-test gehad. Inse, Inger en Ilva zijn 100% horend. Ingvar is aan één kant 100% horend, maar aan de andere kant is hij slechthorend. Gelukkig zal hij zich hier goed mee kunnen redden. De kittens die alleen zijn verhuisd wonen bij een andere Noor of zoals Iren bij haar vader in de Cattery. De witte zusjes Inger en Ilva zijn samen verhuisd.  

Op 16 juni 2023 is Fenya haar 2e nestje geboren. De vader van de kittens is Nalle. Nalle is een zoon van Fjolsvid en daarmee weer familie van onze Noah. Fenya had goede weeën, maar de bevalling kwam niet op gang. Reden om met onze dierenarts te overleggen. Zo reden we middenin de nacht naar de dierenarts en werden ze met een keizersnede geboren. Zodra we thuis waren en een kitten op een kleedje legden was Fenya verliefd. Het is een prachtig vijftal: Drie tortie dametjes: Jutta, Jente en Jula en twee rood met witte Noormannen: Jari en Jelte. Het is een tevreden bosvolkje. Helaas is Jutta onverwacht overleden. Wij, maar ook de dierenarts, hebben geen idee wat hier de reden van was. Het was voor ons erg wennen, ze hoorde er al zo bij. Jente, Jari, Jelte en Jula groeien prachtig uit.

Op deze foto zie je de ontwikkeling van embryo tot kitten in negen weken. Zelf vind ik het heel bijzonder om te zien dat een kitten zich in zo korte tijd ontwikkelt tot een echt klein katje. De dracht duurt tussen de 9 en 10 weken. Maar de ervaring leert dat de meeste kittens rond dag 63 – 64 – 65 worden geboren. Er wordt gezegd dat een moederpoes per kitten zo’n 350-400 gram aankomt tijdens de dracht. Onze Ronya is een nogal stevig dametje. Zij komt dan niet aan, maar ‘levert in’ op haar eigen gewicht. Fenya komt wel aan! Zelf vind ik dat wel handig! Wij laten nl. geen echo maken. Het kan stress opleveren om naar de dierenarts te gaan. Wij laten ons dus verrassen!